dimarts, 10 de gener del 2012

Després dels Nadals toca cuidar-se


Amb el dinar del dia de Reis posem fi a les “farteres” Nadalenques. Probablement aquestes festes haurem guanyat algun quilet de més, ja que en els àpats de Nadal deixem de banda la prudència i ens donem als excessos i al plaer de menjar més. Ara, toca cuidar-se.

Si ens marquem un objectiu de pèrdua de pes aquest haurà de ser amb una dieta personalitzada, tenint sempre en compte les necessitats de cadascú i el més important... sense faltar cap nutrient. D’aquesta manera ens assegurem una pèrdua de pes, l’aprenentatge de bons hàbits alimentaris i evitarem recuperar el pes perdut.

L’únic que hem de fer és tornar als nostres hàbits normals de cada dia, els quals han d’estar marcats per una alimentació sana i equilibrada, i exercici físic regular.
En posts anteriors podeu llegir com ha de ser la nostra alimentació, els nutrients que han de predominar i els que s’hauria de limitar el consum.
Igualment us llisto 4 pautes que no heu d’oblidar a l’hora de seguir una alimentació equilibrada:
  1. Fer 5 àpats al dia.
  2. Menjar de tot i de forma variada.
  3. Variar també en els tipus de coccions (planxa, vapor, forn, papillota, bullit...).
  4. Beure aigua diàriament, mínim 1.5L/dia.


També heu de saber quins errors NO s’han de cometre per tal de portar uns bons hàbits saludables:

1- Saltar-se un àpat: produeix un efecte totalment oposat, ja que en deixar d’aportar al nostre organisme allò que necessita, aquest disminueix la seva activitat per tal d’evitar perdre energia.

2- Els hidrats de carboni engreixen: si analitzem quins són els aliments que ens aporten hidrats de carboni, és a dir, pasta, arròs, pa, fruita, ens adonarem que no porten greixos en sí mateixos. Per tant no són els hidrats de carboni per sí sols els que fan que mengem més o menys greix, sinó amb què els acompanyem. Exemple: no és el mateix dinar uns espagueti carbonara i un bistec, que uns espagueti amb tomaca i un bistec. La primera opció ens aporta molt més greix que la segona.

3- Els aliments light aprimen: sí és cert que aporten menys quilocalories que el producte de referència “no light”, però per sí sols no tenen cap efecte, ja que si creiem que per ser lights en podem menjar més quantitat, no aconseguirem l’objectiu.

4- La fruita després dels àpats engreixa: menjant-la abans o després ens aportarà exactament les mateixes quilocalories. Si alguna vegada ens han dit que la mengem entre àpats és simplement perquè ens provoca sensació de sacietat.

5- Els aliments integrals no engreixen: aquests contenen més fibra, vitamines i minerals que els refinats, però ens aporten les mateixes quilocalories. És recomanable el consum d’aliments integrals.

6- La margarina engreixa menys que la mantega: les dos opcions són greix, l’única diferència és la procedència: la primera és d’origen vegetal i la segona d’origen animal.



Quina dieta és la correcta??

Fugir de les dietes miracle!

Aquests tipus de dietes són mètodes irresponsables per a baixar de pes, que a més de no oferir els resultats desitjats, son perilloses per la salut. En períodes molt concrets de l’any, com per exemple ara, solen apareixen noves dietes que asseguren una pèrdua de ràpida i sense esforç. Heu de saber que és un engany, ja que amb això es restringeix l’aportació d’energia d'una forma severa, i generalment per a ningú és fàcil deixar de menjar, i deixar els aliments que més li agraden.

Amb les dietes ràpides el que resulta preocupant és la carència de vitamines i minerals necessaris per l’organisme, que pot ocasionar alteracions al metabolisme.
La reducció de calories és perjudicial, fa que l’organisme tingui que recórrer a una font d’energia alternativa, obtenint-la de les proteïnes corporals i reduint així la massa corporal. S’ha de recordar que el teixit corporal conte molta aigua, i aquesta es perd amb aquestes restriccions.
Amb les dietes miracle no s‘educa sobre una dieta saludable, no s’aprenen els bons hàbits alimentaris, ja que en el moment en que es deixa la dieta, es torna als hàbits d’alimentació anteriors, la qual cosa provoca el conegut efecte “yo-yo”.... i es recuper més pes del que s'ha perdut.

Hem de tenir clar que les dietes ràpides son un greu perill per la salut.


La millor dieta, la Mediterrània.

La dieta Mediterrània es caracteritza pel consum abundant de cereals i els derivats d’aquests (pa, pasta i arròs), llegums, verdures i hortalisses, oli d’oliva i fruita seca. També formen part d’aquesta dieta, encara que en menys freqüència, el peix, els ous, les aus i els derivats lactis.

Les nous, ametlles, avellanes, etc. ocupen un lloc destacat. L’oli vegetal que contenen està exempt de colesterol i constitueix la millor font per obtenir el greix que necessita l’organisme humà. A més, la fruita seca té un important contingut de proteïnes i hidrats de carboni, així com un elevat valor calòric que la converteix en un aliment molt apropiat per a totes aquelles persones que fan exercici físic regularment, les que no en fan han de consumir-les en menor quantitat.



Que no falte l' humor:








I recorda... la teva dieta és la teva vida, cuida-la!!!






1 comentari:

  1. Molt bo, Imma! a veure si et llegeix molta gent abans de llençar-se de cap a la primera dieta miracle que el passi per davant!

    ResponElimina