dilluns, 5 de desembre del 2011

La dolça Estèvia


L’Stevia rebaudiana és un arbust caracteritzat per tenir les fulles de color verd brillant i dentades, pot arribar a fer 90 cm d’alçada.

És originaria de Paraguai i Brasil, se l’anomena “fulla dolça o fulla de sucre”.
Les seves fulles quan estan seques són 10 vegades més dolces que el sucre, i quan aquestes estan tendres ho són 25 vegades més.

L’Stevia és un edulcorant natural, és perfecte, és ric en propietats terapèutiques i pobre en calories.

Conté vitamines, minerals, proteïnes i fibra, com he dit no aporta calories, no té els efectes secundaris dels edulcorants artificials i és beneficiosa per a la salut, per la qual cosa cada dia el seu consum és més elevat en molts països desenvolupats.

És un extraordinari substitut del sucre i dels edulcorants artificials. 



-->
Beneficis de l’Stevia:
  • Regula la diabetis. El principi actiu de la planta estimula a les cèl·lules beta del pàncrees a produir quantitats importants d'insulina, la qual ajuda a reduir la glucosa en sang, que és la causa de la Diabetis Mellitus 2. 
  • En diabètics, millora la circulació capil·lar de les cames i el cap, les ulceracions dels dits dels peus i atura l'avanç de les retinopaties millorant la visió.
  • Regula la pressió arterial. L’efecte vasodilatador que té fa que els vasos sanguinis es dilaten i que el sistema arterial siga més flexible, fent així disminuir la pressió arterial. Regula també els batecs del cor. 
  • Regula el colesterol i els triglicèrids. L’Stevia regula de forma natural els nivells de colesterol i triglicèrids. No elimina el colesterol, el seu mecanisme fa millorar la causa que fa que el nostre cos fabrique el colesterol com autodefensa. El seu efecte evita la formació de triglicèrids per mig d’un mecanisme no lipídic, a més a més que també els dissol.
  • Regula l’ansietat. Amb aquest mecanisme ajuda a perdre pes i, al regular la insulina, el nostre cos absorbeix menys les grasses.
  • Regula la caries. El seu ús preveu l’aparició de càries bucals. S’ha observat un efecte similar a altres antisèptics químics com la clorhexidina. Fer rentats bucals diaris amb l‘infusió.
  • És suaument diürètica, ajuda a la retenció de líquids.
  • Millora les funcions gastrointestinals.
  • Pot ajudar en la desintoxicació del tabac i l'alcohol. La infusió d’Stevia redueix el desig cap a aquests dos tòxics.
  • Preveu i inhibeix la reproducció de bacteris i organismes infecciosos. Millora la resistència davant refredats i grips.  


Les fulles es poden prendre tendres o seques.
La dosi que utilitzen la major part de persones que han observat efectes beneficiosos és:

-->
- Fulla fresca: 4 fulles tendres menjades directament abans o mentre s’esmorza i 4 fulles més abans o mentre es sopa. 



- Fulla seca: quan no es disposa de fulla tendra es pot fer infusió de fulla seca. Per prendre la planta en forma d'infusió la dosi és una culleradeta de postres rasa (2 grams) per tassa d'infusió. Es pot prendre una infusió en dejú pel matí i una per la nit, utilitzant com a dosi una culleradeta de postres cada vegada.

Cal mesurar els nivells de glucèmia per a adequar el nombre d'infusions a cada cas. La majoria de persones amb dues infusions ja estaran regulades i per tant no cal que se'n prenguen més.
Per a més comoditat es pot fer la infusió una vegada al dia i guardar el que sobra en un recipient de vidre tancat a la nevera per a la propera presa. Per exemple, si no es té gaire temps i se’n vol fer un litre, amb una cullerada sopera ben plena, s’arrenca el bull, es tanca el foc i s’hi fica l'Stevia, es remena, es deixar reposar 10 minuts, es cola i es fica a la nevera en un recipient de vidre. Amb un litre ja n’hi ha per dos dies, un got al matí en dejú i un altre abans de sopar o d'anar a dormir.
 
-->Més informació sobre l’Stevia:

o http://dolcarevolucio.cat/
o http://joseppamies.wordpress.com/2008/03/24/manual-de-cultiu-i-us-de-lestevia/ 






-->
-->

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada