divendres, 25 de novembre del 2011

Per què als xiquets no els agraden les verdures?

Un estudi fet per la biòloga Julie Menella, presentat al Congrés de l'Associació Química Americana revisa les raons per les quals els xiquets ens neguen a menjar verdures: “és un mecanisme de defensa biològic que rebutja els aliments amb sabors amargs”.

Per contra, el dolç és vist pel cos com a sinònim de plaer i satisfacció, és per això que de xiquets ens encanten els dolços i “xuxeries” i diem que no a les verdures, que ens saben amargues al paladar. 
Segons Julie Menella el nostre paladar té 27 receptors per als sabors amargs i només 3 per al sabor dolç, des dels temps prehistòrics aquest intel•ligent mecanisme protegia als éssers humans de consumir aliments verinosos. No obstant això, aquesta programació natural no serveix per justificar que els nens i adolescents no mengen verdures com les bledes, cogombre i carxofes, que encapçalen el rànquing de les més negades. 

Amb el temps i l'aprenentatge del paladar poden acostumar-se a consumir-les. La clau és no forçar mai (sinó les rebutgen) i presentar les verdures en formes atractives i amb altres aliments que si els agraden, perquè a poc a poc incorporen el seu sabor. Només amb veure el color verd de la majoria de les verdures, els xiquets solen dir "no m'agrada", per afegir "no ho vull" i, per si no havia quedat clar, conclouen rotundament amb "no m'ho menjaré". 

 
Què podem fer per a que es mengen un  grapat de vitamines i minerals que contenen els productes de la terra?

Un grup d'investigadors de la universitat de Granada ha trobat la solució.

Segons les conclusions del seu estudi, un gest tan simple com permetre a un xiquet triar lliurement quina verdura li agradaria menjar, ajuda a augmentar el consum d'aquests aliments en la població infantil.

Quan poden escollir, els xiquets més menuts de sis anys ingereixen fins a un 80 per cent més de verdura, a més van observar que aquells xiquets a qui se'ls va permetre triar els vegetals que volien menjar, van ingerir 20 grams més, el que suposa una mitjana de 40 grams més al dia entre dinar i sopar.

És fonamental tenir una mica de picardia i traça per cuinar de forma atractiva i saber combinar-les amb salses, lactis, tomates i altres ingredients que camuflen el sabor amarg d’algunes d’elles.
Als purés i les cremes suaus afegir formatge, els macarrons combinar-los amb samfaina de verdures, les bajoques ofegades amb pernil i ou dur, els espinacs en truita, la coliflor amb beixamel o arrebossada i el bròquil al vapor i amb una mica de maionesa.

Una altra idea és planificar i elaborar un menú cromàtic (menjar amb colors). Aquí teniu un exemple que podeu ficar a la pràctica i segur que al teu fill li encanta.

El menú cromàtic ¡un color per a cada dia! Anima'l a participar a elaborar-lo.


Dilluns
Color: Morat
Verdures: albergínia, llombarda, remolatxa. Pots preparar una amanida amb col llombarda i remolatxa molt picada i una lasanya d'albergínies.
Fruita: raïm o móres amb iogurt natural.

Dimarts
Color: Blanc
Verdures: Coliflor. Cou la coliflor, fes formatge ratllat per sobre i gratina-la una mica en el grill.
Fruita: Rodanxes de pera pelada sobre talls de embotit de gall dindi i formatge de Burgos.


Dimecres
Color: Roig
Verdures: Acompanya el plat principal amb broquetes de tomàquets cherry amb boletes de formatge mozzarella, pots fer-los utilitzant escuradents de taula.
Fruita: Fondue de xocolata amb maçana roja i maduixes. Escalfa en un bol una mica de crema de xocolata, talla a quadradets una maçana roja i uns quants maduixots i ... a sucar!


Dijous
Color: Taronja
Verdures: Puré de pastanagues.
Fruita: Talla rodanxes de taronja i escampa-hi una mica de sucre moreno. Una altra opció taronja i senzilla: Préssec en almívar.

Divendres
Color: Verd
Verdures: Crêpes d'espinacs i bròquil. Sobre una base de crêpe s'empolvora formatge cheddar ratllat, espinacs i bròquil cuits i molt picats. Escalfa-la en el forn o al microones i ja està!
Fruita: Formatge quark sobre rodanxes de kiwi.

Dissabte
Color: Groc
Verdures: Truita de patates amb pebrots grocs rostits. Pots posar els pebrots d'acompanyament o bé incorporar-los ben trossejats en fer la truita.
Fruita: Macedònia groga. Talla en quadradets pinya, plàtan i albercoc i fes el suc d'una taronja.

Aquestes són només unes propostes, pensa en les tonalitats de les verdures i dóna-li color al menú.
Hi ha mil opcions! Segur que se't ocorren altres combinacions.

Aquí teniu algunes idees de plats que podeu dissenyar: 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada